Teroristički napadi na području Bliskog istoka, Afrike i Azije, koji su povećali rizik po globalnu turističku i ugostiteljsku industriju, u prvi plan su doveli pitanje hotelske sigurnosti. Implementacija odgovarajućih sigurnosnih mjera za hotele postala je prioritet od kojeg zavisi njihovo preživljavanje
U novembru prošle godine jedna militantna grupa napala je luksuzni hotel u Bamaku, glavnom gradu Malija, uzevši 170 talaca. Lokalne snage sigurnosti su uz međunarodnu pomoć uspjele osloboditi većinu talaca, pri čemu je likvidirano 20 osoba. U januaru ove godine naoružani napadači su upali u hotel u Burkini Faso i ubili najmanje 30 osoba, dok je u hotelima u Obali Slonovači bilo 18 žrtava. Terorističke grupe luksuzne hotele očito smatraju lahkim metama jer u njima često odsjedaju stranci. Prema podacima kompanije IntelCenter, koja se bavi praćenjem terorističkih incidenata, samo u 2015. godini desilo se 25 napada na hotele. Bliski istok, Afrika i Azija su najčešće regije u kojima dolazi do takvih incidenata, iako su napadi u Parizu i Briselu samo naglasili potrebu za naprednijom sigurnošću i u evropskim hotelima. Strah od terorizma turističku industriju je koštao 8,2 milijarde dolara, navodi se u izvještaju web-stranice YouGov, koja se bavi prikupljanjem podataka.
Veća potražnja
Ovaj vid pritiska na turističku i ugostiteljsku industriju akcentirao je važnost implementacije i jačanja postojećih sigurnosnih rješenja u hotelima. Ponuđači rješenja iznose različita mišljenja o tome kako će tržište reagovati na tu potražnju, ali neki od njih smatraju da je u hotelima u spomenutim regijama došlo do promjene svijesti. „Ranijih godina sigurnost hotela se fokusirala na sprečavanje požara i krađa, dok sada prijetnja od terorističkih napada značajno utječe na sigurnosne strategije hotelijera“, kaže Baraa Dakhel, direktor poslovnog razvoja za područje Bliskog istoka u kompaniji Bosch Security Systems. „Ovo je vidljivo i kroz strožiju regulativu, koja se implementira u više zemalja Bliskog istoka kako bi se osigurao adekvatan nivo sigurnosti i zaštite u hotelima. To uključuje obavezno korištenje videonadzora u vidu više stotina kamera, koje u nekim slučajevima uz HD tehnologiju prikaza vrše nadzor u intervalima i do tri mjeseca, što je dovelo do jačanja potražnje u ovoj vertikali“, ističe on. Drugi ponuđači se slažu s ovim mišljenjem i naglašavaju rast potražnje za HD videonadzornim rješenjima jer hoteli planiraju unaprijediti svoje postojeće sisteme. „Iako je teško doći do preciznih informacija o potražnji uzrokovanoj isključivo terorističkim prijetnjama, primijetili smo rast u zahtjevima za Full HD videonadzornim rješenjima jer hoteli žele nadograditi zastarjele sisteme i tako unaprijediti sigurnost i operativnu učinkovitost“, kaže Harry Kwon, direktor poslovanja u regiji Bliskog istoka i sjeverne Afrike u kompaniji IDIS.
Zajedničkim naporima do veće sigurnosti
Terorističke prijetnje nisu samo natjerale hotele da pojačaju sigurnost već su dovele i do uključivanja vlasti u ovu problematiku. U regijama poput Bliskog istoka vlasti ulažu velike napore da hoteli koriste najsavremenija dostupna sigurnosna rješenja. „Nekoliko država u regiji ima jasne propise u oblasti sigurnosti u hotelima, posebno kada je u pitanju videonadzor, ali i ponekad i u slučaju detektora metala i rendgenskih uređaja za kontrolu. U gradovima poput Dubaija, Abu Dhabija i Dohe ovaj se pristup primjenjuje odranije i neke države su ga odnedavno i same počele uvoditi“, kaže Dakhel. Direktor kompanije Securitas UAE Gaetan Desclee opisuje situaciju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i navodi da su tamošnje vlasti uključene u proces jačanja sigurnosti u hotelima. Njegov kolega Kwon dodaje da su vlasti te zemlje zakonski odredile da sve nove zgrade moraju imati IP videonadzor, što organima reda omogućava da na daljinu pristupe videu u slučaju izbijanja incidenta. Ovo sigurno jesu pozitivni trendovi, ali neki eksperti smatraju da takve mjere ne predstavljaju adekvatan ili sveobuhvatan odgovor na ovaj problem.
„Neki hoteli investiraju u opremu, obično kopirajući ono što su prije njih uradili drugi hoteli. U nekim zemljama vlasti tjeraju ugostiteljski sektor da ojača sigurnost, a da pri tome ne nude stručne kapacitete i smjernice u pogledu postizanja višeg nivoa učinkovitosti“, kaže Alexandre Masraff, direktor kompanije Onyx International Consulting & Services i jedan od osnivača programa sigurnosne certifikacije hotela InSCeHo. Victor Mitri, regionalni menadžer za Katar, Egipat, Jordan i Liban u kompaniji Arecont Vision, podržava ovaj stav i daje svoje viđenje situacije. „Smatram da su sigurnosne mjere koje se primjenjuju u brojnim slučajevima tek elementarne i da ih se može unaprijediti radi kvalitetnije detekcije“, kaže Mitri. U tom kontekstu, vrlo je bitno da instalateri imaju jasnu sliku o najboljim mjerama koje jedan hotel mogu učiniti sigurnijim mjestom. Većina ponuđača rješenja tvrdi da je ovdje riječ o kombinaciji savremene tehnologije i dobro obučene radne snage.
Izvor: a&s International