Osnovna logika funkcioniranja kontrole pristupa je krajnje jednostavna, korisnici koji imaju odgovarajuće ovlasti imaju pristup određenim dijelovima objekta, odnosno što je zapravo puno važnije, osobe koje nemaju potrebne ovlasti – nemaju pristup. Međutim, sustavi kontrole pristupa mnogo su napredniji od same osnovne logike može – ne može, tako se primjerice mogu svakom beskontaktnom ključu odrediti raznorazni parametri primjerice kojim vratima u objektu isti ima pristup i kojima ne, kojim danima u tjednu i u kojem određenom radnom vremenu ključ može otvarati vrata a kada ne, itd. Registracija uz povezivanje sa PC računalom danas je jedna od najvažnijih osobina sustava kontrole pristupa, jer mogućnost registracije i pohrane svake uporabe elektronskog ključa sa imenom korisnika, točnim datumom i vremenom daje maksimalnu kontrolu i znatno povećava sigurnost na objektu.

 
a3

Kod sustava kontrole pristupa riječ je zapravo o modernoj inačici ključa, tzv. elektronskim ključem, koji nudi mnogobrojne prednosti naspram klasičnom načinu zaključavanja. Korisnici se u svrhu otvaranja vrata koriste uglavnom beskontaktnim karticama ili privjescima koji se približe na nekoliko centimetara beskontaktnom čitaču na vratima i tako aktiviraju električnu bravu. Ovisno o potrebnoj razini zaštite, umjesto kartice ili privjeska sve češće se primjenjuju i biometrična rješenja, primjerice putem otiskom prsta. U usporedbi s dobrim starim ključem u osnovi su već vidljive prednosti elektronskog sustava kontrole pristupa.

Kada je jednom izgubljen, klasičan ključ uglavnom zahtjeva izmjenu svih pripadajućih brava kako bi se objekt zaštitio od neovlaštenog pristupa, a to se primjerice odnosi i na situacije kada zaposlenik koji više nije u radnom odnosu ne vrati ključeve ili eventualno posjeduje njihove kopije.

Sustavi kontrole pristupa svaki elektronski ključ prepoznaju prema jedinstvenoj šifri i svaki takav ključ jednostavno se prema potrebi može izbrisati i time onemogućiti zlouporaba izgubljenog ključa. Što više, sustav može prepoznati i pokušaj otvaranja vrata izbrisanim ključem ili ključem koji za određena vrata nema potrebne ovlasti i upozoriti na takav događaj.


a2
a4

Sistemi za kontrolu prolaza i pristupa jednostavno se mogu nadograditi te koristiti i kao sistem za kontrolu radnoga vremena a najbolji rezultati postižu se kombiniranjem sistema za kontrolu prolaza i pristupa sa opcijama za kontrolu radnog vremena. U velikom broju slučaja sistemi za kontrolu radnog vremena izvode se i neovisno od sistema ka kontrolu prolaza i pristupa iako oba postoje u objektu. Na ovaj način osigurava se potpuno neovisno funkcioniranje sistema za kontrolu prolaza i pristupa od sistema za kontrolu radnog vremena. Brojne softwareske aplikacije omogućuju izradu raznih izvješća od podataka nastalih radom sistema za kontrolu pristupa i sistema za kontrolu radnog vremena.

 
     
 

ISO9001

ISO 9001

 

 

reference

Reference

 
 
 

HomeNovosti UslugeO namaKontakti

©1997 Sikra Security&Sikra Tehnika-Agencija za zastitu lica i imovine